تعریف آی تی (IT) :
استفاده از پردازش (Process) برای تولید، انتقال، انتشار، کنترل و مدیریت اطلاعات
مختصات آی تی (IT) :
آی تی (IT) رشته یا شاخه خاص تحصیلی نیست، بلکه مجموعه ای از علوم و فنون مختلف است. علوم مختلفی در شکل گیری و کاربرد آی تی سهیم شده اند از کامپیوتر نرم افزار و سخت افزار گرفته تا الکترونیک، مخابرات، گرافیک، مدیریت و ارتباطات و رسانه ها.
هر فردی که در یکی از این زمینه ها فعالیت میکند، خودبخود شغلی در زمینه IT دارد.
زبان آی تی متاسفانه یا خوشبختانه انگلیسی است و راهبری کامپیوتر نیاز دیگری است، برای هرکسی که در زمینه IT فعالیت دارد. شاخه های این صنعت روزبروز گسترده تر و کاربردهای آن فراگیرتر میشود. بنابراین هیچوقت برای آغاز آموختن یکی از شاخه های آی تی دیر نیست و افق های شغلی این صنعت تا بینهایت گسترده است.
کاربردهای آی تی (IT):
این صنعت یک صنعت کاربردی پررونق، نامحدود و آینده دار است. کاربردهای IT از چند جهت قابل بحث است.
یک متخصص آی تی بدون نیاز به سرمایه و یا پارتی، میتواند پشت کامپیوتر خود بنشیند و یک پروژه چندهزار دلاری را از کشوری دیگر گرفته و اجرا نماید. این روند ساده رمز موفقیت بسیاری از کارآفرینان IT در هند است. این افراد با کمترین امکانات کار خود را آغاز نموده و در مدت کوتاهی شرکتهای عظیم کامپیوتری از درون همین هسته های کوچک شکل میگیرند. همه ما شنیده ایم که هند، یکی از بزرگترین صادرکنندگان نرم افزار است و سالانه میلیاردها دلار درآمد از محل آی تی دارد. درواقع همه این درآمد از محل فروش خدمات یا انجام پروژه های شرکتهای خارجی بدست می آید. بخش اعظم پشتیبانی فنی شرکتهای معتبر امریکایی ( از جمله Microsoft ) در هند انجام میگیرد. با مقایسه شرایط هند و ایران، به نظر میرسد با کمی برنامه ریزی و آموزش مدون، اجرای الگوی هند در ایران کار دشواری نباشد. امروزه بخش عمده درآمد IT هند در قالب پروژه هایی شکل میگیرد که حتی نام آنها نیز برای متخصصان ایرانی ناشناخته است. براستی چند شرکت یا متخصص ایرانی برای دریافت پروژه بصورت Outsourcing برنامه ریزی دارند، یا میدانند در خدمات Call center چه سود هنگفتی نهفته است.
در مقیاس فردی یادگیری هر زبان برنامه نویسی، اخذ هر مدرک معتبر بین المللی و یا کاربری هرنوع نرم افزار گرافیکی میتواند متضمن یک موقعیت شغلی خوب با درآمد بالا باشد. خصوصا که این دانش حدومرزی ندارد و مدارک معتبر بین المللی که در هند ارایه میشوند در همه جهان قابل استفاده و معتبر می باشند.
حسن دیگر دوره های آی تی این است که مانند رشته های دانشگاهی، نیاز به گذراندن سالهای زیاد و بعضا درسهای نامربوط نیست و با یک برنامه ریزی خوب و در شرایط مناسب و در کمتر از یک سال، میتوان هم آشنایی مناسب با زبان انگلیسی و هم یک مدرک معتبر جهانی را باهم بدست آورد.
ویژگیهای یک مرکز ایده آل آموزشی آی تی (IT) :
حال ببینیم یک مرکز آموزشی قابل قبول در صنعت IT دارای چه ویژگیهایی میباشد :
1- همانگونه که قبلا گفتیم، پدیده آی تی تعریفی است به زبان انگلیسی و تمامی منابع و عناصر کاربردی آن نیز از همین زبان برای برقراری ارتباط بهره میگیرند. بنابراین در یک موسسه ایده آل تدریس باید به زبان انگلیسی صورت بگیرد.
2- کلیه موسسات و شرکتهای فعال در صنعت آی تی بعد از تولید هر محصول جدید، اقدام به تدوین دوره های آموزشی علمی-کاربردی برای کاربرد و راهبری این محصول جدید مینمایند که این دوره ها از نظر کاربردی بهترین میباشند، زیرا توسط سازنده محصول تدوین گردیده اند. بنابراین مرکز آموزشی باید دوره تدوین شده توسط سازنده محصول را، با استفاده از تجهیزات آموزشی تولید یا توصیه شده توسط سازنده (از قبیل کتابها و سی دی های تولید شده توسط سازنده) ارایه نماید.
3- مربیان موسسه باید حتما دوره های تخصصی لازم برای مربیگری دوره مورد نظر را گذرانده باشند.
4- موسسه آموزشی باید دارای پشتوانه فنی-تجهیزاتی مناسب برای ارایه دوره آموزشی مورد نظر باشد.
5- مدرک ارایه شده در پایان دوره باید دارای ارزش بین المللی باشد. امروزه بخش اعظم محصولات آی تی بویژه در بخش نرم افزار بصورت برون مرزی (Outsourcing) تولید میشوند. حضور در عرصه رقابت برای جلب مشتری در این زمینه محتاج داشتن مدارک فنی شناخته شده در سطح جهانی است. لازم به تذکر است که برخی از این مدارک فنی دارای اعتباری معادل با مدارک دانشگاهی هستند.
6- باید بین موسسه آموزشی و شرکتهای شاخص صنعت آی تی ارتباط مستقیم و نزدیک علمی-تجاری برقرار باشد تا موسسه بتواند اطلاعات روزآمد را در اختیار دانشجویان خود قرار دهد
وضعیت آموزش آی تی (IT) در ایران :
1- متاسفانه زبان تدریس در تمامی موسسات آموزشی در ایران فارسی است.
2- به دلیل عدم قبول قوانین حمایت ازحقوق معنوی (کپی رایت) هیچیک از شرکتهای شاخص صنعت آی تی دارای نمایندگی رسمی در ایران نیستند و منابع آموزشی آنها در هیچیک از موسسات آموزشی ایرانی بصورت قانونی و مدون مورد استفاده قرار نمیگیرد.
3- اصولا مربی آموزش دیده توسط سازندگان نرم افزاروشرکتهای مادر، در صنعت آی تی در ایران تعریف شده نیست.
4- پشتوانه های فنی مناسب برای ارایه دوره های آموزشی بسیار محدود میباشد.
5- به دلیل محدودیتهای بین المللی برای ایران، اصولا هیچگونه ارتباط مستقیمی بین موسسات آموزشی ایرانی و شرکتهای شاخص در صنعت IT در دنیا وجود ندارد. بنابراین اگر مدرکی هم ارایه شود دارای اعتبار چندانی در خارج از ایران نیست. چون اصولا شناخته شده نیست.